Öncesi/Sonrası
Fotoğrafları için Tıklayınız
alt

Doktorunuza Sorun


Kırışıklık Tedavisi İçin Botoks

Botoks (botulinum toksin, botox) sanıldığının aksine yılan zehiri değil saflaştırılmış bir bakteri türünden laboratuvar ortamında Clostridium botulinum isimli bakteriden elde edilen bir toksindir. Botulinum toksin ilk olarak gözdeki istemsiz kas kasılmalarının neden olduğu şaşılık tedavisi amacıyla kullanılmış (1980), bu tedavi esnasında kırışıklıklarda azalmaya yol açtığının farkına varılmasıyla kozmetik cerrahi alanında kendine yer bulmuştur. Uygulama kolaylığı, hastane yatışı gibi gündelik hayattan alıkoyan bir uygulama olmaması ve görece olarak kozmetik cerrahide en ulaşılabilir uygulama olması nedeniyle şuan dünyada ameliyatsız estetik uygulamalar içinde en çok tercih edilen işlem botoks (botox) uygulamasıdır. Botoks en sık yaştan bağımsız olarak mimiklerin aşırı kullanımına bağlı yüzde oluşan ince kırışıklıkların azaltılması ve ilerlemesinin durdurulması amacıyla tercih edilmektedir.

Hangi Botoks Markası Daha Etkilidir?

altKırışıklık tedavisi için FDA onayı olan botulinum toksin markaları Botox (Allergan), Dysport ve Xeomin’dir. Bu ürünler arasında belirgin fark bulunmamakla birlikte Türkiye’de bulunan ve etki süresi olarak birbirine en yakın olan botoks ürünleri Botox ve Dysport’tur. İzmir’de botoks için kullanılan ve FDA onayı olan ürünler de yine Botox ve Dysport’tur. FDA onayı olmayan ama botoks benzeri etki gösterdiği için kırışıklık tedavisinde kullanılan diğer ürünler (Refinex vb.) ciddi alerjik reaksiyon gibi yan etkileri nedeniyle kullanılmamaktadır.

Botoksun Etkisi Nasıl Olur?

Botoks etki mekanizması kas-sinir kavşağını bloke ederek kas kasılmasını sağlayan uyarının aktarımını engellemektir. Bunu kaslarda bulunan ve nörotransmitter aktarımını sağlayan lokal reseptörlere bağlanarak gerçekleştirir. Botulinum toksin etki süresi boyunca bu reseptörlere bağlı kalır ve kas kasılmasını engeller. Bu etki de mimik çizgilerine bağlı oluşan kırışıklıkları ortadan kaldırarak genç bir görünüm sağlar. Ayrıca terleme botoksu yapılan kişilerde ter bezlerinin çalışmasını engelleyerek etki etmektedir. Aşırı terleme tedavisinde bu etkiden faydalanılır.

Botoksun En Sık Uygulandığı Bölgeler Nerelerdir?

Botox en sık yüz bölgesindeki mimik kasları ve bunlara bağlı ciltte oluşan kırışıklıklarda kullanılır. Özellikle üst yüz yani alın kırışıklıkları (forehead lines) , kaş arası çizgileri (glabellar lines) ve göz çevresi kırışıklıkları (kaz ayakları, crow’s feet) günümüzde en çok botulinum toksin uygulaması yapılan bölgelerdir. Ancak yüz bir bütün olarak ele alınmalıdır ve ezbere uygulamalardan kaçınılmalıdır. Üst yüz bölgesi bloke edildiğinde özellikle burun çevresi veya göz altında bulunan kasların gücü görece olarak artabilmekte ve ortaya doğal olmayan görünümler çıkabilmektedir. Bu nedenle uzman kişiler tarafından botoks yapılmalı eğer gerek görülürse Bunny Lines (tavşan çizgileri) yani burun kenarı botoksu da yapılmalıdır. Yine uzman olmayan kişiler tarafından yapılan botoks uygulamaları sonrasında ‘mephisto sign’ yani ‘şeytan bakışı’ denilen doğallıktan uzak bir görünüm meydana gelebilmektedir. Bu durumu düzeltmek mümkün olsa da doğru teknikle yapılan botoks uygulamasında bu görünüm meydana gelmemektedir. Yüzde diğer botoks yapılan yerler, özellikle sigara kullanan kadınlarda görülen dudak üstü çizgileri (smoker lines), yaşlanmaya bağlı boyunda oluşan çizgiler/bantlar, kaşların kaldırılması amaçlı kaş botoksu, yüzün geniş görünümünü azaltmak ve diş gıcırdatma problemini gidermek için yapılan masseter botoksu ve migrene bağlı baş ağrısı olan kişilerde tedavi amaçlı yapılan migren botoksudur. Ayrıca el, ayak ve koltuk altı terleme problemi olan kişilerde aşırı terleme tedavisi amacıyla terleme botoksu da yapılmaktadır. Tüm bu etki alanı ve sebepler düşünüldüğünde, botoks uygulaması basit bir uygulama gibi görülse de doğal olmayan sonuçlardan kaçınmak ve tam olarak botulinum toksin etkisinden faydalanabilmek için botoks uygulaması alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Botoks Etkisi Nasıl Başlar Ve Etki Süresi Ne Kadardır?

Botoks etkisi uygulama sonrası ortalama 3. günde görülmeye başlar. Yaklaşık 10-14. günlerde tam etkisi oturmuş olacaktır. Botoks uygulaması yapılan kişinin kırışıklık tipine, yaşına, yaşam tarzına ( alkol kullanımı, spor alışkanlığı vb.) ve birçok faktöre bağlı olarak botoksun etki süresi değişmekle birlikte ortalama olarak 4-6 ay sürmektedir. İlk botoks uygulaması sonrası botoks seanslarına düzenli uyum sağlanır ve yaptırılır ise etki süresi uzayacaktır. Nadir durumlarda botoksa karşı vücutta antikor gelişebilmektedir. Bu durumda etki süresi belirgin kısalabilir ve doktorunuz tarafından kullanılan botoks markasının değiştirilmesi gerekebilir.

Botoks Yan Etkileri Var Mı?

Botoks yan etki ihtimali oldukça az olan bir uygulamadır. Çok nadir balık yumurtası alerjisi olanlarda alerji gelişebilme ihtimali bildirilse de özellikle alerji olduğu söylenmedikçe bunun için rutin test yapılmasına gerek yoktur. Ancak daha öncesinde botoks alerjisi olduğu bilinen kişilere bu uygulama yapılmamalıdır. Kırışıklık tedavisi için yapılan yüz botoksunda ürün cilt içine enjekte edildiği için bu alanda morluk ve ödem gelişebilme ihtimali vardır. Bu durum geçicidir ve uygulama sonrası botoks yapılan alana kibarca basınç oluşturmak bu ihtimali azaltacaktır. Ayrıca botoks uygulaması sonrası bir takım komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bunlar göz kapağında düşüklük, kaşta düşüklük, göz hareketlerinde kısıtlılık, dudak etrafına yapılan botokslar sonrasında konuşma ve emme fonksiyonu bozukluğu olarak sıralanabilir. Ancak uzman plastik cerrahlar tarafından yapılan botoks uygulamaları sonrasında bu tarz durumların görülme ihtimali oldukça düşüktür.

Kimlere Botoks Yapılmaz?

Botox, Dysport ve Xeomin ürünlerine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen ya da botoks uygulaması yapılacak bölgede enfeksiyon olan kişilere botoks yapılmaz. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlara yeterli bilimsel çalışma olmaması nedeniyle botulinum toksin uygulaması önerilmemektedir.

Botoks İşlemi Öncesi Yapılacaklar Nelerdir?

Botulinum toksin işlemi sadece alanında uzman doktorlara yaptırılmalıdır. Botoks yaptırılacak uzman doktora kullanılan ilaçlar, herhangi bir hastalık veya alerji hikayesi varsa mutlaka anlatılmalıdır. Eğer aspirin gibi kan sulandırıcılar, ibuprofen içerikli ağrı kesiciler, alkol kullanımı, yoğun bitkisel çay tüketimi ve yüksek doz E vitamini kullanımı varsa işlemden bir hafta önce tüm bunlara ara verilmelidir. Bu ilaçlara ara vermek, istenmeyen morluk ve ödem şikayetlerini azaltmak için gereklidir.

Botoks Nasıl uygulanır, Botoks İşlemi Ağrılı Mıdır?

Botoks uygulaması ofis şartlarında gerçekleştirilebilir. Uygulama yapılacak alana enjeksiyon öncesi lokal anestezik kremler sürülür ve hastanın ağrı duyması engellenir. Botoks uygulaması için özel dizayn edilmiş ince uçlu enjektörler yardımıyla soğuk buz uygulaması da yapılarak hem morarma hem ağrı şikayeti neredeyse olmadan gerçekleştirilir.

Botoks işlemi Ne Kadar Sürer?

Yapılacak bölgeye bağlı olarak botoks sulandırılır ve botoks uygulaması için özel olarak yapılmış enjektörlere çekilir. Yapılacak bölgeye bağlı olarak botulinum toksin uygulaması ortalama 10 dakikada tamamlanır.

Botoks Sonrası Nasıl Davranılmalıdır?

Botoks uygulamaları sonrası işlem nedeniyle ciltte oluşan küçük şişlikler ortalama 2 saat içerisinde tamamen geçecektir. Botoks sonrası morluk oluşacağından şüpheleniliyorsa Arnica krem kullanılabilir. İşlemin yapıldığı ilk gün direkt güneş maruziyetinden ve aşırı alkol tüketiminden de uzak durulmalıdır. Özellikle ilk 3 gün boyunca özellikle kaşların arasındaki bölge olmak üzere işlem yapılan alanlara yoğun masaj yapılmamalıdır. Yine botoks uygulamaları sonrası özellikle ağır spordan kaçınılmalı, aşırı sıcak suyla duş alınmamalıdır. Sauna veya hamam gibi aktiviteler ertelenmelidir. Yüz üstü yatma alışkanlığı olan kişilerde yine ilk 3 gün boyunca yatma alışkanlığına dikkat edilmesi istenir. Bu anlatılanlar haricinde normalin dışında bir durum meydana gelirse derhal botoks yapan uzman doktor aranıp bilgilendirilmelidir.

Botox Etkisi Hemen Başlar Mı Ve Ne Kadar Sürer?

Botoks (Botox, Dysport) etkisi üçüncü günde başlar ve tam etkisi 10 ila 14. günlerde görülür. İşlem sonrası rutin botoks kontrolü gerekmese de işlem sonrası memnun olunmayan bir görünüm ya da çizgi oluşumunda mutlaka botox uygulamasını yapan kişiye başvurulmalıdır. Botoks (botox, dysport) etkisi kişilerin cilt ve kırışıklık tipine, yaşına, kas hacmine ve yaşam alışkanlıklarına bağlı değişmekle birlikte ortalama 4-6 ay sürmektedir.

Botoks Bir Kere Yaptırıp Bir Daha Yaptırmazsam Yüzüm Daha Kötü Olur Mu?

Botulinum toksin uygulaması sonrası botoks etkisi geçince daha kötü görünme gibi bir durum söz konusu değildir ancak botokslu yüz görünümüne gözünüz ve etrafınızdaki kişiler alışacağı için aslında normal olan yüz görünümünüz eskiye göre daha kötüymüş gibi gelebilir. Tekrarlayan seanslar şeklinde botox uygulaması yapıldığında, mimik çizgilerinde belirgin azalmanın olduğunu ve genellikle etki süresinin arttığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Çok nadir olarak düzenli yapılan botulinum toksin uygulamaları sonrası vücutta botoksa karşı antikor gelişebilmektedir. Böyle bir durumda botoks uygulamasına ara verilmeli, uygulanan botoks markası (Botox, Dysport) değiştirilerek farklı botoks markası kullanılmalıdır.

Düzenli Botoks Yaptırıyorum Ama Süresi Kısaldı, Neden?

Bazen hastalar botoks (botulinum toksin) etki süresinin kısaldığını ve eskisi kadar sürmediğini söyler. Bunun birçok sebebi olabilir ancak en temel sebepler arasında genellikle karşılaştığımız durumlar şunlardır;

  • Botulinum toksine (Botox, Dysport) karşı vücudunuz antikor üretiyor ve buna bağlı olarak bağışıklık gelişmiş olabilir.
  • Gereksiz olarak fazla doz kullanımına bağlı olarak mimik kaslarınız küçülmüş olabilir.
  • Size uygulanan botulinum toksin (Botox, Dyport) tipini değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.
  • Yaşınız ilerlemiş ve başka uygulamalara geçmenin zamanı gelmiş olabilir.

Tüm bu nedenleri ve süre kısalığının sebebini anlamak için bu konuda uzman olan plastik cerrahınızdan öneri alabilirsiniz.

Kime Ne Kadar Botoks Yapılmalıdır?

Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi botulinum toksin (Botox, Dysport) uygulamasının da uygun bir dozu vardır ve bu doz kişiye özel olarak cilt ve kırışıklık analizi yapıldıktan sonra hesaplanmalıdır. Daha fazla botoks her zaman daha iyi bir görünüm daha uzun etki süresi olarak düşünülmemelidir. Botulinum toksin (Botox, Dysport) uygun doz ve teknikle yapılmadığında ve bloke edilmesi gereken kaslara müdahale edilmediğinde hem görüntü hem süre açısından sizi tatmin etmeyecektir.

Botoks Uygulama Sonrası Doğal Bir Görünüm Olabilir Mi?

Estetik uygulamalar doğal görünüm sağlamadığı sürece kötü yapılmış uygulamalardır ve müdahale edilmesi gerekir. Aşırı kalkmış kaşlar (mephisto sign) , gülünce ortaya çıkan farklı mimikler (ör: bunny lines), kaşlarda olan düşüklük ya da göz kapaklarının şiş görünümü doğal olamayan görüntülerdir. Bu durumun oluşmaması için mimikler planlı olarak bloke edilmeli ve gerekli durumlarda aşamalı olarak müdahale yapılmalıdır. Botulinum toksin uygulaması yukarıda anlatılan olumsuz durumların tersine uygun teknikle ve alanında uzman kişilerce yapıldığında dışarıdan fark edilmeyen, tamamen doğal, ‘botokssuz’ görünüm sağlamak da mümkündür.

Üst Yüz Harici Sıklıkla Botoks Uygulaması Yapılan Alanlar Nelerdir?

• Terleme botoksu;

Terleme botoksu uygulaması, botulinum toksin ile ilgili yapılan çalışmalar sonrasında botulinum toksinin ter bezlerinin çalışmasını azalttığı gösterilmiş ve buna bağlı olarak aşırı terleme problemi olan kişilerde kullanılmaya başlanmıştır. Aşırı terleme kişilerin sosyal hayatta büyük problem yaşamasına neden olmaktadır. Kıyafet seçimi, tokalaşma ve ayakkabı kullanımında kısıtlanma yaşanan başlıca problemlerdendir. Başlıca koltuk altı, el ve ayak terlemeleri için terleme botoxu yapılmaktadır. Kırışıklık botoksundan farklı olarak terleme botoksu uygulamalarının etki süresi daha uzundur ve ortalama 9 aydır. Gündelik hayatımızı bu denli olumsuz etkileyen, 10 dk’lık bir uygulama sonrası kişilerin yaklaşık 9 ay rahata kavuştukları terleme botoksu, belki de botoks uygulamaları içinde en etkili olan uygulamalardan birisidir denilebilir. Ayrıca terleme botoksunda 18 yaş sınırı aranmaz, daha erken yaşlarda da uygulanabilmektedir.

• Gummy Smile Botox– Diş Eti Botoksu;

altGülerken diş etlerinin fazla görünmesi durumu gummy smile olarak adlandırılmakta ve bu durumun düzeltilmesi için gummy smile botoksu yapılabilmektedir. Botulinum toksin uygulamasının (Botox, Dysport) en etkili olduğu durumlardandır. Dudakları gülerken yukarıya taşıyan kasların botox ile bloke edilmesi sonrası fazla diş eti görünümü düzeltilebilmektedir. Gummy smile botoksu etki süresi de ortalama 4-6 aydır.

• Masseter Botox – Çene Botoksu;

Bazı kişilerde genetik olarak çene kasları olması gerekenden daha fazla gelişmiştir. Bu durum kişide daha maskülen bir görünüme neden olurken aynı zamanda dişlerin istemsizce sıkılmasına bağlı olarak çene eklemlerine ve diş yüzeylerine uzun dönemde hasar verebilmektedir. Masseter botoksu uygulamasında çenenin en güçlü kası olan ‘masseter’ isimli çene kası zayıflatılarak yüz görünümü ovalden daha üçgensi bir forma dönüştürülür. Çene botoksu özellikler kadınlarda yüzde daha ince ve feminen bir görünüm sağlar. Aynı zamanda masseter kasının gücü azaldığı için diş sıkma ve çene ağrısı gibi problemler de azaltılabilmektedir. Çene botoksu etkisi kullanılan botulinum toksin (Botox, Dysport) ajanından bağımsız olarak ortalama 4-6 ay sürmektedir. Masseter botoksu düzenli aralıklarla yapıldığında etkisi kalıcı olabilmektedir.

• Boyun Botoksu – Platisma Botoksu;

Bazı kişilerde boyunda bulunan platisma kasına müdahale edilerek platismal bant görünümü giderilebilmektedir. Boynun yaşlı görünümüne neden olan bu bantlar botoks ile yumuşatılarak daha genç bir görünüm hedeflenir. Ayrıca yapılan bir çalışmada boyun bölgesindeki sarkmaların mezobotox yöntemiyle de bazı durumlarda giderilebildiği gösterilmiştir.

• Dekolte Botoksu;

Boyun ve dekolte botoksu genellikle kombine edilen botox işlemleridir. Dekolteye botoks yapılırken kişinin cilt kalitesi de değerlendirilip mezoterapi işlemleriyle kombine edilebilmektedir. Dekolte bölgesine botoks yapılırken lokal olarak bölge uyuşturulup mezobotoks yöntemiyle çoklu enjeksiyonlar halinde uygulanır. Dekolte botox işlemi kırışıklıkları azaltırken cilt parlaklığı ve kalitesine de olumlu etkiler sağlamakta bu nedenle dekolte botoksu tercih edilmektedir.

• Migren Botoksu;

Migren etyolojisi tam olarak bilinmeyen, buna bağlı olarak kesin bir tedavisi olmayan ve etkilenen kişilerde ciddi yaşam kalitesi azalmasına neden olan bir hastalıktır. Kasların kasılmasına bağlı olarak etkilenen sinirlerde sıkışma ve buna bağlı olarak ağrı meydana gelmesi migrenin olası nedenlerindendir. Özellikle ağrıyı tetikleyen noktaların belirgin olduğu kişilerde bu noktalardaki kasların kasılmasını engelleme mekanizmasıyla migren botoksu etkili olmakta ve başarıyla kullanılmaktadır. Migren botoksu düzenli aralıklarla yapıldığında ilgili kasta kalıcı zayıflama sağlanmakta ve ağrı şikayetini kalıcı olarak çözümleyebilmek mümkün olmaktadır.

• Yüz Felci Botoksu;

Yüz felci sonrası yüzde belirgin asimetri oluşmaktadır. Tek taraflı felci olan kişilerde yüz felci botoksu yapılarak sağlam taraftaki kaslara uygulama yapılarak dış görünüm olarak asimetriler azaltılabilmektedir.

• Burun Botoksu;

Bazı kişilerde burun ucu gülerken aşağıya doğru yer değiştirmektedir. Buna neden olan ise burun ucunda bulunan bir kastır ve burun ucu düşmesi ilgili kasın ( M. Levator labi superioris alaeque nasi) botulinum toksin ile bloke edilmesiyle düzeltilebilir. Burun botoksu sadece burun ucu düşüklüğünde değil bazı burun akıntısı hastalıklarında burun mukozası içerisine uygulanarak sıvı sentezini azaltma etkisinden faydalanılmaktadır.

Botoks Uygulaması İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Botoks uygulaması için kesin bir yaş sınırı yoktur ancak 18-65 yaş arası kişilere farklı etkiler elde edebilmek için yapılabilir. Terleme botoksu gibi uygulamalar daha erken yaş gruplarına yapılırken kırışıklıkların azaltılması için genellikle 30’lu yaşların başında uygulama yapılmaya başlanması önerilmektedir. Ancak var olan kırışıklıklardan ziyade kırışıklık önleme amacıyla daha erken yaşlarda da kişinin cilt tipine göre botox yapılabilir.

Botoks, Mezoterapi, Dolgu, Prp Vb. İşlemlerle Birlikte Yapılabilir Mi?

‘Botoks mu mezoterapi mi?’ sorusu sıklıkla plastik cerrahların duyduğu bir soru olmakla birlikte aslında tamamen farklı uygulamalardır. Botoks mezoterapi kombinasyonları ise sıklıkla yapılmakta, ciltteki kırışıklıkları azaltırken cildin nem dengesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bazı durumlarda ve kişilerde botoks sonrası mezoterapi işlemi de tercih edilebilir. Botoksun diğer kombine edildiği işlemlerden birisi de dolgu uygulamalarıdır. Botoks dolgu malzemeleri ve etki mekanizmaları farklı olup botoks dolgu etkileri de farklıdır. Botoks dolgu yaptıranlar kırışıklıklar azalırken eksik olan hacmin de yerine koyulması nedeniyle memnuniyet oranı daha yüksek kişilerdir. Dolgu botoks kombinasyonları alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır aksi takdirde botoks dolgu yan etkileriyle karşılaşma ihtimali artabilmektedir. Sıklıkla duyduğumuz diğer bir soru da ‘botoks ve prp aynı anda yapılır mı?’ sorusudur. Botoks ve prp aynı anda sıklıkla yapılan uygulamalardır. Prp cilt kalitesine yönelik yapılan bir işlemken botox cilt kırışıklıklarını gidermek ve önlemek için yapılmaktadır. Mekanizmaları farklı olması nedeniyle aynı anda yapılabileceği gibi botoks varken ya da botoks sonrası prp uygulaması rahatlıkla yapılabilmektedir.

Botoks fiyatı neye göre belirlenir?

Botox fiyatının belirlenmesi için muayene olmanız gerekmektedir. Tek başına yapılan botoks uygulamaları ya da PRP, mezoterapi ve dolgu gibi işlemler ile birlikte yapılan botox fiyatları değişkenlik gösterebilir. İzmir’de botoks fiyatı için en temel ücretlendirme uygulanan bölgeye ve doza bağlı olarak yapılmaktadır. Botox fiyatı almak için öncelikle muayene olmanız daha sağlıklı olacaktır.


Yorum Gönderebilirsiniz

TıklayınTıklayınTıklayın

Bizimle
İletişime
Geçebilirsiniz

Yandaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Biz Sizi Arayalım Gönder